Un cinema en la penombra

Troballa arqueològica al vestíbul de l'estació de Catalunya dels Ferrocarrils de la Generalitat

Dreta de l’Eixample, Eixample, Ciutat  /   /  Per Marc Piquer
ATENCIÓ: L’ESPAI ES VA RECUPERAR EL 2013 I S’UTILITZA PER A EXPOSICIONS I ACTES DIVERSOS
Quan en un videoclip del 1984, Loquillo es passejava per l’avinguda de la Llum, flanquejat per una successió de columnes molt robustes i avui encara visibles, faltaven poc més de cinc anys perquè tanqués definitivament el primer espai comercial soterrat de Barcelona. Tot el glamur que havia tingut durant tres dècades es va esfumar, curiosament, amb els nous corrents de llibertat que bufaven, i coincidint amb una certa relaxació policial a l’hora d’aplicar la ley de vagos y maleantes.

 

 

Loquillo cantava que aquest carrer subterrani era un bon lloc on acabar una borratxera; de fet, s’havia convertit en un indret on resultava fàcil caure en la temptació de la carn aliena. Hi contribuïa el cinema Avenida de la Luz, una sala que s’havia estrenat el 1943 amb ‘Los tres cerditos’, de la Disney, i que, mig segle més tard, s’acomiadaria amb la projecció ‘El placer entre las nalgas’.

 

 

“Jo hi havia anat molts cops”, recorda el Nico, treballador dels Ferrocarrils de la Generalitat. “Quan hi feien bons westerns i pel·lícules decents”, puntualitza. Ara, d’aquell cinema, el precursor de l’imperi Balañà, només en queda el refrigerador Carrier, un tros de tela i restes minúscules de la moqueta que cobria el terra. L’espai està en desús, com també la cambra annexa, on s’ubicava el saló de jocs, i que conserva el cartell a l’entrada. Són, aquests dos, els únics vestigis ocults d’unes galeries que van sobreviure a la dictadura franquista, però que s’havien apagat molt abans, quan el luxe va donar pas al pecat, i la llum va deixar de penetrar-hi.

 

 

Vestigis de l’avinguda de la Llum, sota el c.Bergara (Dreta de l’Eixample). Ruta: Plaça de Catalunya

 

Posts Relacionats

  1.Fanal de Canaletes (La Rambla) – Monument ‘art déco’  que formava part del projecte de Josep Puig...

Abans que es divisés al front marítim aquesta successió de gratacels que recorden el Downtown...

Potser no ha estat una bona idea fer un ‘post’ de la plaça de la Pomera ara que està ocupada amb...

Deixa un comentari