El refugi de l’assaltant de camins

Un bandoler català, Perot lo lladre, present a la guia de carrers de la ciutat

Gòtic, Ciutat Vella, Ciutat  /   /  Per Marc Piquer
Sempre m’ha intrigat aquest carreronet amb forma de “L”, habitualment tancat, que comunica els carrers del Pi i de la Portaferrissa. No tant pel seu encant, relatiu, com per l’individu a qui honra. La  llegenda diu que el bandoler Perot Rocaguinarda, quan venia a Barcelona, s’amagava en una casa que donava per la part del darrere a aquest passatge.

 

 

Cast fins a la mort, no deuria coincidir en el temps amb el bordell que José María Carandell situa just a l’indret on Rocaguinarda s’allotjava. És evident que l’home queia simpàtic: li han dedicat sonets; la història, com s’ha vist, l’ha indultat (també el van perdonar en vida); i el mateix Cervantes, que el fa aparèixer a “El Quixot”, en parlava bé.
Es creu que el cèlebre novel·lista hauria arribat a conèixer en persona Perot lo lladre. Tots dos haurien coincidit en una masia utilitzada també com a refugi per aquest Robin Hood català, i a la qual s’accedia a través de passadissos secrets. Sí, em refereixo al Mas Guinardó, actualment un casal d’entitats, i origen d’un barri, el Guinardó, batejat sospitosament amb un nom molt semblant al del nostre personatge (Roca-GUINARDA).

 

Carrer de Perot lo Lladre (Gòtic). Ruta: Pi

 

Posts Relacionats

Hi ha llocs que sempre estaran vinculats a la meva vida, i aquest n’és un. Era el 1996 quan amb 23...

Abans que es divisés al front marítim aquesta successió de gratacels que recorden el Downtown...

Potser no ha estat una bona idea fer un ‘post’ de la plaça de la Pomera ara que està ocupada amb...

Deixa un comentari