Cases baixes (i barates) a la ‘zona alta’

Tretze xalets gairebé centenaris, primera incursió (però no l'última) del cooperativisme obrer i catalanista a Sarrià

Sarrià, Sarrià-Sant Gervasi, Ciutat  /   /  Per Marc Piquer
En uns terrenys propietat dels Güell, propers als pavellons de Pedralbes dissenyats per Gaudí, es va fer realitat als anys 20 del segle passat (Sarrià acabava d’annexionar-se a Barcelona) una ciutat-jardí destinada a allotjar-hi associats del CADCI. Aquesta organització catalanista que agrupava dependents del comerç i la indústria va aprofitar la Ley de Casas Baratas de 1921 per impulsar la creació de la Cooperativa d’Estatge – Entitat Obrera, a través de la qual va gestionar la compra d’una parcel·la de 200.000 pams quadrats (uns 7.500 m2) i la construcció d’onze edificis bessons i dos d’unifamiliars.

 

Cases-Cadci-051118

Cases-Cadci-051118

 

El conjunt noucentista, signat per Bonaventura Bassegoda, va precedir aquella idea de la caseta i l’hortet, símbol de benestar i progrés, que Macià propugnaria durant la seva curta presidència. De fet, l’Avi va inaugurar 22 habitatges més que, en una segona fase, van projectar-se a l’altra banda de la Vil·la Amèlia. D’aquests, cinc van acabar anant a terra el 1994, sota el mandat de Maragall. Els xalets que ens ocupen, aixecats entre l’antic torrent dels Morts (actual carrer d’Eduardo Conde) i l’aleshores riera Blanca, miraculosament s’han conservat tots, i si bé uns quants queden encarats a uns blocs moderns que els treuen moltes hores de llum solar, il·luminen amb la seva presència un període de la història en què el cooperativisme millorava condicions de vida i oferia llars -ho podeu dir: quina sort- a la futura zona alta.

 

Cases-Cadci-051118

Cases-Cadci-051118

Cases-Cadci-051118

 

Cases del CADCI (pg.Claudi Güell / ptge.Roserar, Sarrià). Ruta: Can Ponsic/Caputxins

 

Wrong coordinates
Posts Relacionats

  Com que no us descobriré el Marsella, em limitaré a preguntar-vos si hi heu anat mai a mitja...

La Barcelona que s’emmirallava en el París del 1800, la dels grans cafès modernistes, va tenir el...

No sé vosaltres, però jo hi veig similituds. Llegeixo sobre el bombardeig de Barcelona de 1842...

Deixa un comentari

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>