El nom no fa la cosa

La mítica granja La Pallaresa elabora un mató de Pedralbes 'sui generis'

Gòtic, Ciutat Vella, Ho he provat  /   /  Per Marc Piquer

Abans de servir-me, m’avisen: si me l’espero tal com el feien originàriament les monges clarisses, em decebrà. No porta llet d’ametlles ni farina d’arròs –que reserven per a un altre dolç cada cop menys sol·licitat: el menjar blanc–, i en canvi sí que du, ou, maizena, sucre, canyella i llimona. La matafaluga -llavor de l’anís molt emprada en la rebosteria àrab, i pels andalusos (pestiños) i argentins (alfajores)-, és l’únic ingredient convidat a la festa que li dóna un gust diferent de la crema catalana. I el resultat, com no podia ser d’una altra manera, em convenç. Per molt que alguna religiosa del segle dinou es pugui estar regirant a la tomba.

 

 

També dit mató de monja –tot i que no és mató: la textura és similar-, aquesta va ser una de les grans creacions sortides de la cuina de Sant Antoni del convent de Pedralbes, i fins aquí acudien en tromba els barcelonins per Sant Josep. La tradició d’elaborar-les, l’ha mantingut, que jo sàpiga, només una granja mítica del carrer de Petritxol, La Pallaresa, sembla ser que per petició expressa de Magí Cases, fundador de l’establiment el 1947 i que ens va deixar l’any passat als 100 anys d’edat (algú, per cert, en va fer esment?). Per a més inri, un restaurant de la part alta que ha pres el nom al dolç no el té a la carta.

 

 

Aquestes postres solen exhibir-se a la vitrina de l’aparador, però ara pràcticament ningú no se les demana. Òbviament, ja no hi destinen vuit litres, de llet, com temps enrere. Tant se val. Cada matí, el Cristóbal -un dels dos socis- o la Dolores, la dona del Pepe -l’altre propietari- en deixen fetes unes quantes racions. I el que hi ha inscrit al bol de terrissa no deixa dubtes: això, agradi o no, també és mató de Pedralbes.

 

33.Mató de Pedralbes – Granja La Pallaresa (c.Petritxol 11). Veïnat: Pi

 

Wrong coordinates

 

Posts Relacionats

  1.Fanal de Canaletes (La Rambla) – Monument ‘art déco’  que formava part del projecte de Josep Puig...

Hi ha llocs que sempre estaran vinculats a la meva vida, i aquest n’és un. Era el 1996 quan amb 23...

Elles ho tenen molt assumit: “Sembla que pertanyem a una altra època”. La relació de les pageses de...

Deixa un comentari