Sota el pes de l’Església

Dues tortugues que passen desapercebudes tenen una missió gairebé impossible: evitar el caos a la Sagrada Família

Sagrada Família, Eixample, Ciutat  /   /  Per Marc Piquer

Admeto que era estrany, entre tantes persones, ser l’únic amb el cap abaixat. Però només així es poden apreciar aquestes bestioles, unes de les moltes amb què a Gaudí li agradava decorar les seves obres. La Façana del Naixement n’està plena, i sempre hi són per alguna raó que a mi se m’escapa. Col·locant-les a la base de les columnes –els pilars de l’Església, dedicats a Josep i Maria–, l’arquitecte pretenia representar l’Univers, partint d’una tradició oriental que es va apropiar el cristianisme i segons la qual aquests animals cuirassats –i, pel que veig, una mica malabaristes–, aporten l’equilibri necessari per dominar el caos. També són pacients, tota una virtut si del que es tracta és de buscar la Veritat.

Les dues tortugues –una de marina i una altra de terrestre– estan situades a banda i banda del Portal de la Caritat. I entre aquestes, s’ubica el temple, a mig camí tant del litoral com de la muntanya. Probablement el mestre intuïa que l’actual basílica acabaria desplaçant el centre de la ciutat fins a aquest punt, aleshores enmig del no res. De ben segur que no podia imaginar-se, però, la presència constant d’aquesta espècie invasora anomenada turistes, arribada per terra, mar i aire, i que ha deixat sense efecte el principal encàrrec donat als rèptils: posar ordre.

 

Tortugues5okok

 

Tortugues del temple expiatori de la Sagrada Família (Sagrada Família)

 

Posts Relacionats

Em puc imaginar la cara de sorpresa que deuria posar l’arquitecte Jaume Bach quan, en el transcurs...

Se suposa que hi ha establiments dels quals s’ha escrit tant que poca cosa més puc aportar....

Explorar el barri de Pedralbes pot arribar a ser molt frustant. Intueixes què s’amaga darrere...

Deixa un comentari

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>