L’últim refugi

Una petita parcel·la del Parc de Joan Miró, creada per afavorir la biodiversitat

Barcelona és una caixa de sorpreses, també els seus parcs. El de Joan Miró, habituat com estic d’anar-hi amb les nenes, sempre he pensat que les cotorres l’estan utilitzant de camp base per tramar-ne alguna, i que quan passin de veritat a l’acció ja serà massa tard. Però des que he descobert aquest racó que anomenen Espai d’Especial Interès per a la Biodiversitat, conservo encara alguna esperança.

La parcel·la, de 450 m2 i visible passejant per la pèrgola, és una petita Gàl·lia lliure d’espècies invasores, veïns inclosos. Tan sols hi poden accedir jardiners com el David Pastor –per cert, amabilíssim– i aquelles aus, insectes o animals invertebrats considerats beneficiosos i als quals s’intenta atreure perquè se sentin aquí com a casa.

 

 

Aquest indret naturalitzat ja existia -era conegut com el Jardí de les papallones– però les obres del futur parc de neteja i la persistència d’un llibreter jubilat que havia mogut cel i terra per defensar-ne la continuïtat, van forçar-ne el trasllat. D’allà s’han recuperat plantes ornamentals i aromàtiques com els lilàs, o amb propietats medicinals, com les sàlvies o les Tulbaghia violacea, que per l’olor que desprenen no m’estranya el nom comú que li han posat: alls de societat.

 

 

Aquestes espècies, més les que s’han incorporat ara -cirerers d’arboç, menta, fonoll o romaní- nodreixen marietes, cucs, abelles, xinxes o caràbids; bestioles, totes, capaces de controlar plagues i que en certa manera contribueixen a la nostra pròpia supervivència. Ben mirat, l’Espai d’Especial Interès per a la Biodiversitat és una mena d’últim refugi. I en cas de perdre’l, només ens quedaria un únic cartutx: avisar Ladybug.

 

 

Espai d’Especial Interès per a la Biodiversitat. Parc de Joan Miró

 

Wrong coordinates
Posts Relacionats

  1.Fanal de Canaletes (La Rambla) – Monument ‘art déco’  que formava part del projecte de Josep Puig...

Abans que es divisés al front marítim aquesta successió de gratacels que recorden el Downtown...

Potser no ha estat una bona idea fer un ‘post’ de la plaça de la Pomera ara que està ocupada amb...

Deixa un comentari