Quan Espanya seduïa

Les columnes del vestíbul de l'Edifici Històric de la UB, decorades amb escuts heràldics

L’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona té mil i un detalls que sovint passen desapercebuts. Només entrant, s’accedeix al vestíbul: majestuós, sobri i aparentment poc carregat d’elements decoratius. Hi ha, però, una nota de color, la que aporten els escuts col·locats als capitells i que representen les províncies del regne. En aquells temps, el concepte d’Espanya s’havia reforçat políticament; els borbons tornaven a ocupar el tron, i de fet va ser Alfons XII qui va inaugurar l’edifici (1874), encara que ja feia anys que s’hi impartien classes. La presència del monarca va motivar que tant aquí a baix com al Paranimf s’afegissin elements decoratius que refermaven aquesta adhesió a la mare pàtria.

 

EscutsUB3ok

Foto de portada: Montse García

La cinquantena de peces havien estat modelades en guix al taller d’escultura que l’arquitecte Elies Rogent va demanar aixecar allà mateix per poder tenir un millor control dels treballs. La feina es va encarregar el 1866 a un artista barceloní molt prolífic, el pintor i dissenyador de tapissos Victorià Codina Langlin, aleshores encara un jove acadèmic. El noi va haver de sotmetre’s als designis de Rogent l’exigent, i segur que ni es va atrevir a proposar-ho, però no hauria desentonat que hagués signat l’obra amb un escut heràldic, el de la nissaga Codina, d’origen nobiliari. Ens haguessin dit avui que aquest era l’emblema de Palència o de Múrcia, i qui no s’ho hauria empassat?

 

6.Escuts al vestíbul de l’Edifici Històric de la UB (Gran Via 585, Antiga Esquerra de l’Eixample)

 

 

Posts Relacionats

No sé vosaltres, però jo hi veig similituds. Llegeixo sobre el bombardeig de Barcelona de 1842...

Vist al núm.207 del c.Diputació (Antiga Esquerra de l’Eixample)

[via Twitter] Avui he tornat a #Barcelona, a la meva #Rambla. Molt dur i alhora gratificant...

Deixa un comentari

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>