A taula com un tsar

El restaurant Yalta Crimea està especialitzat en cuina ucraïnesa i del país dels Urals

Barceloneta, Ciutat Vella, Ciutat  /   /  Per Marc Piquer

No havia vist res semblant des de la crisi dels míssils. Ja aleshores es va evidenciar la bona sintonia entre russos i cubans, però no hauria dit mai que m’estaria plantejant deixar-me barba (no de hipster, sinó a l’estil d’un patriarca ortodox o de Fidel Castro) i aprendre ciríl·lic, gràcies a una dona que ni conec: la María Cristina, propietària caribenya del Yalta Crimea, que és de vacances a l’illa. El seu local, pel qual d’entrada no donaries ni un duro –fins que et conviden a seure a l’ampli menjador i comences a imaginar-t’hi dansaires ballant una prisiadka i comensals picant de mans i bevent vodka-, va ser inaugurat a l’inici del tercer mil·lenni sota un dels blocs socials on s’havien ubicat els primers tallers de La Maquinista Terrestre y Marítima.

Pel que m’expliquen, un amic ucraïnès havia animat la mestressa i el seu marit català a obrir un lloc de menjars de l’Europa de l’Est. L’aposta era arriscada: pocs russos vivien a la Barceloneta (amb tot, són avui la desena nacionalitat més nombrosa al barri) i ni hi havia ni hi ha encara tradició de restaurants eslaus a Barcelona. Però passen els anys, esclata una guerra civil a la conca del Donbass, la península de Crimea canvia de mans, i el nostre establiment, sense fer gens de soroll, continua delectant els qui s’aventuren a triar les especialitats de l’antiga Unió Soviètica.

 

 

L’últim fitxatge és la Violieta Melnyk, natural de Sumi. Amb el marit havia regentat la botiga Kalinka-Malinka, al Poble-sec, i ara es trobava sense feina. Tota la vida, però, ha estat entre fogons: a casa eren deu i aviat va aprendre amb la mare les principals receptes de la cuina ucraïnesa: sopa borsx, varényky, croquetes de Kíev, rotllets de carn i col (golubtsy)… Trucant amb tres hores d’antelació, la Violieta us pot preparar això, i molt més: blinys de verdures, filet stroganoff, ravioli (pelmeni) o una autèntica amanida russa, amb pernil dolç a daus i smetana en comptes de maionesa. Un jove pakistanès, el Zaheer Shahzad, és qui va atendre la meva comanda, i qui, després del tiberi, va fer bé de declinar l’oferiment de ballar amb mi una polca.

 

 

21.Restaurant Yalta Crimea (c.Salamanca 3, Barceloneta). Veïnat: La Maquinista

 

Wrong coordinates

 

 

 

Posts Relacionats

Potser no ha estat una bona idea fer un ‘post’ de la plaça de la Pomera ara que està ocupada amb...

No he trobat, almenys a tot el barri de la Sagrada Família, un edifici més estrafolari (i això que...

Elles ho tenen molt assumit: “Sembla que pertanyem a una altra època”. La relació de les pageses de...

Deixa un comentari

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>