A taula com un tsar

El restaurant Yalta Crimea està especialitzat en cuina ucraïnesa i del país dels Urals

Barceloneta, Ciutat Vella, Ciutat  /   /  Per Marc Piquer

No havia vist res semblant des de la crisi dels míssils. Ja aleshores es va evidenciar la bona sintonia entre russos i cubans, però no hauria dit mai que m’estaria plantejant deixar-me barba (no de hipster, sinó a l’estil d’un patriarca ortodox o de Fidel Castro) i aprendre ciríl·lic, gràcies a una dona que ni conec: la María Cristina, propietària caribenya del Yalta Crimea, que és de vacances a l’illa. El seu local, pel qual d’entrada no donaries ni un duro –fins que et conviden a seure a l’ampli menjador i comences a imaginar-t’hi dansaires ballant una prisiadka i comensals picant de mans i bevent vodka-, va ser inaugurat a l’inici del tercer mil·lenni sota un dels blocs socials on s’havien ubicat els primers tallers de La Maquinista Terrestre y Marítima.

Pel que m’expliquen, un amic ucraïnès havia animat la mestressa i el seu marit català a obrir un lloc de menjars de l’Europa de l’Est. L’aposta era arriscada: pocs russos vivien a la Barceloneta (amb tot, són avui la desena nacionalitat més nombrosa al barri) i ni hi havia ni hi ha encara tradició de restaurants eslaus a Barcelona. Però passen els anys, esclata una guerra civil a la conca del Donbass, la península de Crimea canvia de mans, i el nostre establiment, sense fer gens de soroll, continua delectant els qui s’aventuren a triar les especialitats de l’antiga Unió Soviètica.

 

 

L’últim fitxatge és la Violieta Melnyk, natural de Sumi. Amb el marit havia regentat la botiga Kalinka-Malinka, al Poble-sec, i ara es trobava sense feina. Tota la vida, però, ha estat entre fogons: a casa eren deu i aviat va aprendre amb la mare les principals receptes de la cuina ucraïnesa: sopa borsx, varényky, croquetes de Kíev, rotllets de carn i col (golubtsy)… Trucant amb tres hores d’antelació, la Violieta us pot preparar això, i molt més: blinys de verdures, filet stroganoff, ravioli (pelmeni) o una autèntica amanida russa, amb pernil dolç a daus i smetana en comptes de maionesa. Un jove pakistanès, el Zaheer Shahzad, és qui va atendre la meva comanda, i qui, després del tiberi, va fer bé de declinar l’oferiment de ballar amb mi una polca.

 

 

21.Restaurant Yalta Crimea (c.Salamanca 3, Barceloneta). Veïnat: La Maquinista

 

Wrong coordinates

 

 

 

Posts Relacionats

Hi ha llocs que sempre estaran vinculats a la meva vida, i aquest n’és un. Era el 1996 quan amb 23...

Abans que es divisés al front marítim aquesta successió de gratacels que recorden el Downtown...

Potser no ha estat una bona idea fer un ‘post’ de la plaça de la Pomera ara que està ocupada amb...

Deixa un comentari