Esplendor al cuarto dels savis

La Sala d'Actes de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts, un espai distingit i sense turistes ocult darrere el rellotge que marca l'hora oficial

La Rambla, Ciutat Vella, Ciutat  /   /  Per Marc Piquer
La comunitat científica més selecta té al rovell de l’ou de la ciutat un lloc privilegiat on reunir-se i difondre investigacions i avenços de tota mena, encara que sense la pompa d’altres èpoques: Carles III li va cedir l’espai –antigament, un aulari anomenat el cuarto de las Ramblas–, en el qual el jesuïta Tomàs Cerdà havia impartit matemàtiques­, i que es va transformar el 1883 en l’edifici esplendorós que encara és avui. Gent gran sol aturar-se davant per observar el rellotge i comprovar si el seu va a l’hora. I amb una mica de sort, una finestra oberta permet entreveure des del carrer el llum opulent de la sala principal.

 

Foto: Ricardo Rodríguez

Foto: Ricardo Rodríguez

Ocasionalment, persones obtuses que ni sabem com es calcula una arrel quadrada podem entrar-hi a xafardejar (gràcies, Cases Singulars), i la sorpresa, el primer cop, acostuma a ser majúscula. Les parets d’aquesta estança estan atapeïdes de pintures de Fèlix Mestres que simbolitzen els diversos coneixements que han estat objecte d’estudi per als acadèmics de l’entitat; també la tecnologia, representada –temps era temps– amb un ferrocarril. La decoració es completa amb l’enteixinat del sostre, un bust del borbó il·lustrat, i una posada en escena amb cadires que un dia es van ocupar per assistir a una conferència d’Albert Einstein. Tot plegat contrasta i molt amb el bullici de la Rambla, aliè a tanta saviesa ©BcnSingular (5-10-2015)

 

Sala d’Actes de la RACAB, Rambla dels Estudis 115 (Raval). Ruta: Canaletes i la rambla dels Estudis

Posts Relacionats

Hi ha llocs que sempre estaran vinculats a la meva vida, i aquest n’és un. Era el 1996 quan amb 23...

Abans que es divisés al front marítim aquesta successió de gratacels que recorden el Downtown...

Potser no ha estat una bona idea fer un ‘post’ de la plaça de la Pomera ara que està ocupada amb...

Deixa un comentari