El fanal isolat de Canaletes

Tot i formar part del projecte de Puig i Cadafalch per a la plaça de Catalunya, aquesta estructura 'art decó' va ser l'única que va acabar veient la llum

La Rambla, Ciutat Vella, Ciutat  /   /  Per Marc Piquer
Ni havia de ser-ne només un ni havia de situar-se on sempre ha estat, al capdamunt de la Rambla. Amb set fanals més, estava predestinat a fer resplendir l’espai central de la plaça de Catalunya. Però un cop realitzat l’encàrrec a l’empresa Biosca & Botey, el projecte monumental de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch, revisat després per Francesc de Paula Nebot, es va modificar de nou, i cap d’aquests llums art déco no hi va tenir ja cabuda.

 

Fanal-Canaletes-2-020118

 

La solució va ser posar l’únic que estava acabat on anys més tard es reunirien avis amb ganes de xerrameca, tradició que només han seguit una mica més avall uns pocs néts, ara tant o més granats, i capaços d’arreglar el món amb quatre crits i uns quants canvis d’alineacions. Potser aquestes discussions monotemàtiques sobre futbol ja no donen per escriure cròniques periodístiques. O potser és que ja no queden periodistes com en Martín Girard, de qui després, per cert, vam saber-ne la seva autèntica identitat: el cineasta i escriptor Gonzalo Suárez.
Doncs bé, resulta que el xicot prenia nota de tot el que es deia fins que se’n cansava: “cambio de corro y me meto en una concentración de andaluces”. El Noticiero Universal va publicar els microrelats del jove tafaner a la secció “La Farola de Canaletas”, però tant empatx de sapiència popular (“-ha habido tongo”“-no me haga reír, hombre, ¡no me haga reír!”) no em consta que li servís per encertar mai cap quiniela ©BcnSingular (12-1-2011)

 

Fanal de Canaletes, Rambla de Canaletes (La Rambla). Ruta: Canaletes i la Rambla dels Estudis

 

Posts Relacionats

Hi ha llocs que sempre estaran vinculats a la meva vida, i aquest n’és un. Era el 1996 quan amb 23...

Abans que es divisés al front marítim aquesta successió de gratacels que recorden el Downtown...

Potser no ha estat una bona idea fer un ‘post’ de la plaça de la Pomera ara que està ocupada amb...

Deixa un comentari